Takovo: U fabriku investirano 100 miliona evra

Bez autora
Jul 10 2011

Kompanija Svislajon saopštila je da je u fabriku Takovo iz Gornjeg Milanovca od privatizacije uložila oko 100 miliona evra, iako je je ugovorom bila obavezna da investira 30 miliona evra. Samo u fabriku sladoleda i fabriku gotovih jela uloženo je 40 miliona evra. U Takovu je sva procesna oprema, koja je nasleđena privatizacijom, otišla u staro gvožđe, a kupljena je najsavremenija robotizovana procesna oprema sa najsavremenijom tehnologijom u prehrambenoj industriji. Rekonstruisani su pogoni, poslovni centri, trgovački centri, nabavljena su najsavremenija transportna sredstva - šleperi, kamioni, hladnjače i druga dostavna vozila. Pre privatizacije u Takovu je bilo zaposleno 3.160 radnika, a sada ih je 1.200. Od preuzetih radnika 1.000 njih praktično nije ni radilo u fabrici, a 500 je bilo pred penzijom ili su bili invalidi i oni su zbrinuti socijalnim programom.

Takovo: U fabriku investirano 100 miliona evraKompanija Svislajon saopštila je da je u fabriku Takovo iz Gornjeg Milanovca od privatizacije uložila oko 100 miliona evra, iako je je ugovorom bila obavezna da investira 30 miliona evra.

„Samo u fabriku sladoleda i fabriku gotovih jela uloženo je 40 miliona evra“, navedeno je u saopštenju Svislajon Takova povodom pisanja medija da vlasnik Takova nije ispunio ugovorene obaveze. U Takovu je, kako tvrdi ta kompanija, sva procesna oprema, koja je nasleđena privatizacijom, otišla u staro gvožđe, a kupljena je najsavremenija robotizovana procesna oprema sa najsavremenijom tehnologijom u prehrambenoj industriji.

„Rekonstruisani su pogoni, poslovni centri, trgovački centri, nabavljena su najsavremenija transportna sredstva - šleperi, kamioni, hladnjače i druga dostavna vozila“, ističe se u saopštenju. Kako se dodaje, pre privatizacije u Takovu je bilo zaposleno 3.160 radnika, a sada ih je 1.200. Od preuzetih radnika 1.000 njih „praktično nije ni radilo u fabrici“, a 500 je bilo pred penzijom ili su bili invalidi i oni su zbrinuti socijalnim programom.

Takovu je Komercijalna banka prošle nedelje blokirala račun nalogom za prinudnu naplatu duga od oko 10 miliona evra, od čega Takovo priznaje samo deo duga od 2,2 miliona evra. Ta kompanija je Vrhovnom kasacionom sudu dostavila zahtev za reviziju presude Privrednog apelacionog suda, na osnovu koje joj je Komercijalna banka blokirala račun.

„Kompanija Takovo će izmiriti svoje obaveze po presudi Privrednog apelacionog suda, ukoliko Komercijalna banka ne prihvati našu ponudu, ali ćemo iskoristiti sva pravna sredstva radi dokazivanja istine“, navedeno je u saopštenju Svislajon Takova i najavljeno da se ta kompanija sprema za vođenje pravnog postupka pred međunarodnim sudovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik